četrtek, 14. april 2016

Urban & 4 prihajajo v Orto!

Bob Dylan, Neil Young, Dado Topić, Josipa Lisac, Vlado Kreslin, Zoran Predin, Đorđe Balašević, Branimir Johnny Štulić … in Damir Urban! Veliki avtorji oziroma interpreti - ne le veliki, ampak največji.

Najprej kot del kultne zasedbe Laufer, katerih združitev ostaja velika želja ljubiteljev rocka, a ga je s svojim (funk) rock zvokom kmalu začela dušiti in omejevati, zato je odšel na solistično pot in na tej osupnil marsikoga. In kakorkoli velja prepričanje, da je bil znotraj Lauferjev Damir Urban tisti pravi, se njegov razvoj in vzpon ne bi zgodil, če skupine ne bi zapustil …

Progresivni pop-rock plošči Otrovna kiša ter Žena dijete, ki sta se odkrito spogledovali z elektroniko, sledil jima je hipen povratek k rock koreninam s ploščo Retro, tavajoča Hello!, umetniška Kundera in nato Mamut.

Kundera ima le šest skladb, navdahnilo jo je delo Milana Kundere Nesmrtnost, Urban se sprehaja med usodnimi odločitvami, vezanimi na življenje in smrt, instrumentalno pa je obudil grunge iz obdobja Lauferjev in ga pomešal z eksperimenti elektronike, funka, alternative in popa. Kratka plošča neskočnih razsežnosti.

No, Mamut, na katerega se je čakalo in na katerega je bilo vsekakor vredno čakati, je morda njegova najbolj zrela in dovršena plošča v karieri. Zbirka pesmi o zadnjem poglavju življenje, hvalnica življenju in večnosti, instrumentalno neverjetno široka in mogoča, interpretativno pa preprosto neprekosljiva.

In tisti, ki so Urban & 4 doživeli v živo, vedo, da gre za posebno in nepozabno izkušnjo. Tisti, ki te izkušnje še nimate … kaj še čakate? Danes, v četrtek, 14.4. 2016 vabljeni v ljubljanski Orto bar.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar